11 juni 2017

Proeverij Duitse Wijnen


Een enigszins complexe, kruidige, licht zoete, mineralige en vooral lange nasmaak terwijl het glazuur van m'n complete gebit is gebarsten van de hoge zuren. Het gevolg van de Proeverij Duitse Wijnen, georganiseerd door Melman Communications in samenwerking met Albert de Jong in de 'Amstel Boathouse' aan de Amstel, waarbij ik ter ere van de Rieslingweken alle aanwezige Rieslings heb geproefd. Dat waren er vierenveertig. Slechts enkele van de aanwezige vijfentwintig wijnhuizen hadden geen Riesling bij zich, daar proefde ik iets anders. Het is alweer even geleden dat ik naar een overzichtsproeverij ging en ik was even vergeten wat een dorst je daar van krijgt dus voordat ik bij thuiskomst "in de pen kruip", eerst maar even een biertje, of twee. Uiteraard proefde ik nog meer dan alleen Riesling want je weet hoe dat gaat; sommigen laten je niet gaan voordat je eerst nog even dit en ook nog even dat hebt geproefd. Ik liet het allemaal lekker gebeuren. Over het algemeen viel me op dat er een groot kwaliteitsverschil is te proeven tussen de bij de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) aangesloten wijnhuizen en de rest. De VDP Rieslings waren echt beter, een enkele uitzondering daargelaten. Ook staken alle Rieslings met het predikaat Erste Lage en die met het predikaat Grosses Gewächs weer met kop en schouders boven de rest uit. Op papier klinkt dat allemaal heel logisch maar het is uitermate bevredigend dat het ook in de praktijk klopt. Zonder nu alle andere aanwezige wijnhuizen tekort te doen wil ik een aantal wijnen noemen die er in mijn beleving uitsprongen.


De 'Revoluzzer' van Bibo & Runge uit de Rheingau; superdroog, complex, mineralig, bijna één jaar houtlagering in een vat van zeshonderd liter. De 2015 'Pfaffenhofen Hohenberg Glaukós Grosses Gewächs' van Weingut Wachtstetter uit Württemberg. Van Weingut Himmel uit de Rheingau de 'Hocheimer Kirchenstück Erste Gewächs' maar ook de 2009 'Lumen Naturale'. Die laatste had dat heerlijke goût de pétrol waarvan sommigen zeggen dat het een fout is maar ik vind het heerlijk bij Riesling. De wijnen van Weingut Himmel zijn overigens verkrijgbaar bij 'Lekker Sapje'. Verder nog de 'Großheppacher Steingrüble' van Weingut Klopfer uit Württemberg. De 2015 'Neustadt Söhrenberg' van Weingut Maier uit Württemberg. Speciaal aan dit exemplaar uit het zeer hete oogstjaar 2015 is dat de wijnmaker "bij wijze van experiment" 20% druiven heeft gebruikt die waren aangetast met edelfäule, oftewel edele rot, botrytis. Het levert een complexe en aangename wijn op die in verhouding toch niet veel hoeft te kosten omdat hij de wijn heeft moeten klasseren als Landwein. Ach ja, zo gaat dat wanneer je soms buiten de regeltjes om wil werken.

Als laatste noem ik van Weingut Seyberth uit Rheinhessen nog even de 'Lavendellino', een Riesling Secco met het aroma en de smaak van lavendel. De lavendel ging letterlijk als theezakjes in een gedeelte van de wijn. Daarna is er flink gefilterd om alle zwevende deeltjes er uit te halen en is het aftreksel toegevoegd aan een sprankelende half-zoete Riesling Sekt. Het heeft geen paarse kleur maar stop je neus in het glas en onmiskenbaar komt de geur van de Provence je tegemoet. Echt heel apart.