06 februari 2016

Roux Père & Fils AOC Nuits-Saint-Georges 2007

Twee 'fruit'-etmalen achter elkaar. Voor wie er 'in gelooft' of het aanhangt: volgens de biodynamische kalender zijn fruitdagen de meest gunstige dagen om een mooie wijn te drinken. Dat het niet zonder meer voodoo is of geitenwollensokken-geleuter blijkt wel uit het feit dat supermarktgigant Tesco in het Verenigd Koninkrijk alleen nog wijnproeverijen organiseert op deze fruitdagen. Voor een alledaags wijntje check ik deze kalender niet maar op een fruitdag pak ik toch over het algemeen wel een wijn waar ik een wat hogere verwachting van heb. Vandaag wordt het een rode Bourgogne. Alcohol is 13%, "ja" ingevuld bij houtopvoeding, onbekend hoe lang en de grootte ervan. In het glas lichtrood, kleurintensiteit 1 uit 5, een oranje gloed. Op de stille spiegel het hout duidelijk waarneembaar, na het walsen gaat het de wijn in. Meteen komt dan een aardse toon naar boven, een beetje thee, iets floraals, hintje aardbei, tikje rokerig. In de mond scherpe, bijna agressieve zuren, beetje alcoholisch, tabak, sappig, afgeronde maar ietwat drogende tannines, het hout nu weer goed waarneembaar. Het fruit blijft wat achterwege. Het is er wel, het is rood maar de smaakintensiteit ervan is minimaal, de tertiaire tonen hebben de overhand. Helaas. Zelfs een fruitdag kan er niet iets uit halen dat er niet in zit. Zit deze fles toevallig dit weekend in de introverte fase van zijn leven of is hij al over de top? Het restant gaat bij de coq au vin.