30 november 2015

Hugel & Fils AOC Alsace Vendange Tardive Gewurztraminer 2005

De maandafsluiting, het toetje, de dessertwijn. Overigens zijn veel zoete wijnen ook heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld foie gras wat natuurlijk helemaal geen toetje is. Zo ook deze die nu in m'n glas zit. De druiven zijn geoogst op 20 oktober 2005, gemiddelde opbrengst 20 hectoliter per hectare, 85 gram restsuiker per liter. Alcoholpercentage staat op 11,7%, opvoeding op roestvrij staal. Het fijne van veel zoete wijnen is dat ze vaak in halve flesjes zitten, voor mij een voordeel omdat mijn vrouw geen alcohol lust en ik anders drie dagen met zo'n grote fles zou doen. Er is zelfs een site voor: kleinflesjewijn. Het exemplaar van vandaag is overigens niet goedkoop mede door de bewerkelijke manier van oogsten en de vinificatie maar ook omdat de wijn al wat ouder is. Overigens heb ik het idee dat hij nog lang niet op z'n top zit, hij kan zeker nog zo'n tien tot twintig jaar onder goede omstandigheden bewaard worden. Het zal de complexiteit ten goede komen. In de fles zweven wat wijnsteenkristallen als gevolg van de gematigde filtering die vlak voor de botteling is toegepast. Helder in het glas, intens fonkelend goud-geel. Een prachtig aroma van abrikoos, mandarijn, lychee. Een fluweelzacht mondgevoel, zoet maar niet dik, mooie zuren, een bittertje, kruidig, abrikoos, lychee. Het flesje ging op één avond leeg, zonder moeite. Heerlijk.