21 februari 2015

Gouillaud Frères AOC Arbois Ploussard rosé 2012

Ondanks dat ik nog niet zo heel veel Jura-wijnen heb geproefd en besproken ben ik er wel fan van. Een Vin de Paille en een Vin Jaune liggen nog heel geduldig op me te wachten in de kelder. Die laatste wil ik eigenlijk pas openen in 2035, zoals het er nu naar uitziet het jaar van mijn pensionering, ik hoop dat ik het haal. Vandaag een rosé in het glas van de ploussard (of poulsard) druif, geen hout, alcohol is 12,5%. Licht oranje met een zalm-achtig zweempje. Nauwelijks aromatisch, zeker wanneer te koud geserveerd. Even laten opwarmen, flink walsen dan komt er iets licht oxidatiefs opzetten, klein beetje Velpon, een roestig geurtje. In de mond mooie zuren, flink droog, klein bittertje. Beetje oxidatief van smaak maar ik had niet anders verwacht uit de Jura en zou het ook niet anders willen. Ondanks de droge aard toch iets zoetigs van winegums, aardbeienjam, beetje dropperig. Hij heeft een heerlijke 'bite', iets pittigs, een pepertje, licht ziltig. Vooral niet te koud drinken of neem de tijd om de ontwikkeling te volgen terwijl hij opwarmt in het glas, bij elke slok wordt hij smakelijker. De combinatie met een zalm/garnalen wokgerecht met zeewiersalade klopte helemaal.