16 november 2014

Paul Jaboulet Aîné AOC Gigondas Pierre Aiguille 2007

In de uitverkoop. Een aantal flessen van verschillende oogstjaren stonden in een metalen draadmand te wachten op een nieuwe eigenaar. Hé! Een 2007 ertussen. Foutje misschien? Ooit had ik opgepakt dat 2007 een uitstekend jaar was in het Rhône-gebied, heel generaliserend gesproken. Want gold dat nou voor noord of zuid? Ik had de parate kennis even niet voorhanden en besloot tot aanschaf. Alcohol is 14,5%, druivenrassen grenache 80%, syrah 10% en mourvèdre 10%, zes maanden houtopvoeding. Diep, donkerrood in het glas, klein beetje droesem. In de neus chocola, mokka, zwart fruit, kruidig. In de mond ferme doch rijpe tannines, goede zuren, bittertje. Smaken van zwoel zwart fruit, zoete kers, pruimedanten, chocola, beetje Port-achtig, dropperig, een hoge smaakintensiteit. Er is echter iets met die wijn dat niet helemaal in de haak is. Geen kurk, iets anders. Opeens daagt het me. Hij is gemaderiseerd, geoxideerd, alsof de fles al een dag of vier open heeft gestaan. Dat heeft-ie echter niet. Kennelijk te lang bewaard onder slechte omstandigheden. Toch ging de fles nog helemaal leeg.