13 juni 2014

Château Mirefleurs AOC Bordeaux Supérieur 2009

Oogstjaar 2009 in de Bordeaux staat hoog aangeschreven, over het algemeen prefereer ik echter 2010. Die is wat subtieler. Alleen maar warmte en zon (en af en toe een drupje regen) is goed voor de groei en rijpheid van de druif maar levert vaak vermoeiende wijnen op. Wijnen ook die je minder lang kunt bewaren, ze ouderen sneller. Oogstjaar 2003 is daar een goed voorbeeld van, dat jaar was er een hittegolf. Wijnen uit dat jaar moeten nu toch echt wel geopend worden terwijl oudere wijnen nog wel even mogen blijven liggen. De wijn van vandaag komt uit 2009 en uit de Bordeaux. Alcohol is 14,5%, druivenrassen merlot 75% en cabernet sauvignon 25%, twaalf maanden rust in barriques van Frans eikenhout waarvan 20% nieuw. In het glas helder, dieprood, intensiteit 4 uit 5. In de neus licht prikkelend, subtiel houtgebruik, barstensvol zwoel zwart fruit, braam, pruim... mooie neus. Een heel zacht mondgevoel, licht drogende tannines (2 uit 5), mooie zuren, klein bittertje, in de afdronk wat alcoholisch maar over het algemeen een goede balans. Smaakintensiteit 3 uit 5, veel zwoel zwart fruit, wat sigaretten-as, het hout mooi geïntegreerd in de wijn. Geen licht wijntje, niet typisch voor in het voorjaar of zomer maar juist dankzij die balans hoef je beslist niet te wachten met het openen tot de herfst of winter. Trouwens, je moet helemaal niet wachten; hij is nu perfect op dronk en dat brengt mij weer bij het begin van dit stukje. Zonder vacuümpompje maar met een zogenaamde glazen 'vinolok' afgesloten werd hij er op dag twee en drie niet beter op. Voor deze fles geldt dus dat je hem het beste in één dag kunt ledigen. Verkrijgbaar bij verschillende wijnspeciaalzaken, webshops en ik heb hem ook bij de Makro gespot.