13 oktober 2013

Cascastel AOC Rivesaltes Rancio 5 Ans d'Âge

Onlangs nog proefde ik een Chinese witte wijn die geoxideerd was. Daardoor niet fris, niet fruitig, geen plezier meer om te drinken. Gek genoeg zijn er ook bepaalde wijnen die expres overmatig aan zuurstof worden blootgesteld, zowel tijdens de bereiding als het rijpen. Dezelfde aroma's vind je hierin terug, iets intenser, alleen de smaak ervan is wel goed. Vandaag heb ik een Vin Doux Naturel in het glas, een versterkte zoete wijn. Gemaakt van 50% grenache noir en 50% grenache gris, de gris wordt gevinifieerd als rosé, de noir als rood, daarna geassembleerd en 5 jaar lang opgevoed in roestvrijstalen tanks. Hierna volgt minimaal 2 jaar rust in eikenhouten vaten, niet helemaal vol. Er ontstaat een 'hoed' en de wijn krijgt zijn oxidatieve karakter. Bij het bottelen laat Cascastel altijd 20% van de oude wijn in het vat achter waar dan het jaar erop de nieuwe oogst weer aan wordt toegevoegd. Alcohol is 16%. In het glas helder, amber tot koper gekleurd. Op de stille spiegel zoals ik al zei het aroma van een oude witte wijn, na het walsen opent hij zich. Noterig, vijgen, bedwelmend. In de mond aangenaam zoet, gelijk gevolgd door hele hoge zuren, perfect in balans, niet stroperig dik, niet overmatig alcoholisch overkomend. Smaken van vijgen, noten, klein beetje Sherry-achtig. Wat een heerlijkheid!