10 januari 2013

Cantine S. Osola DOCG Barolo 2008

Gelukkig met deze Barolo weer eens eentje gevonden in het goedkopere prijssegment die me beviel. De nebbiolo druif begin ik ook steeds beter te begrijpen, hij verschilt niet zo heel veel van de Bourgogne pinot noir, qua smaak dan. Maar hij schijnt nog wel meer overeenkomsten te hebben. Het vermogen om terroir 'in zich op te zuigen' bijvoorbeeld. Ook bij de nebbiolo draait alles om locatie, locatie, locatie. De Barolo van vandaag heeft een alcoholpercentage van 13,5%. In het glas helder opaalrood, intensiteit 2 uit 5. Op de stille spiegel wordt de houtopvoeding duidelijk, na het walsen integreert de geur hiervan in de wijn. Flink fris stuift het mijn neus in, munt, tandpasta, daarnaast een lichte kruidigheid, iets aards, aardbei en kers. Hij is licht in de mond terwijl de tannines vrij stevig zijn, 4 uit 5. Een klein zoetje, mooie zuren, ook hier weer iets aards en die houtopvoeding. Een klein hintje truffel maakt de associatie met Bourgogne pinot noir helemaal compleet. Geen allemansvriend, eerder voor de meer serieuze wijnproever. Wat at ik hierbij? Simpel, pasta.