20 november 2012

Barton & Guestier AOC Bordeaux Passeport 2011

Vandaag een Bordeaux-wijn die zowel bij de JUMBO als de C1000 verkrijgbaar is. Het openen van een top-Bordeaux met oogstjaar 2011 is natuurlijk kindermoord maar degene die verkocht worden in het supermarkt-segment zullen ongetwijfeld al op dronk zijn. Niet dat die qua smaak niet top zouden kunnen zijn, maar het bedoelde onderscheid zit hem in het prijskaartje, voor deze betaal je slechts € 5,99. Een blend van merlot en cabernet sauvignon, mixverhouding niet vermeld, alcohol is 13,5%. Houtopvoeding vond plaats in Frans en Amerikaans eiken. In het glas een dieprode kleur met een kleine magenta rand. Op de stille spiegel is de houtopvoeding merkbaar, een redelijk zware toasting als ik het rokerige aroma mag geloven. Walsen met het glas zorgt voor versmelting met de wijn van die geur. Wat dan overblijft is voornamelijk kruidig, maar ook zwart fruit komt naar boven. Fris in de mond, voldoende zuren, mini-zoetje in de aanzet, heel klein bittertje in de afdronk. Tussen die aanzet en afdronk zit naast vanille van het hout ook enorm veel zondoorstoofd zwart fruit, bramen, pruimen, kersen. Was 2011 dan zo'n goed jaar in de Bordeaux? Effe Googelen... een uitzonderlijk jaar. Eén van de vroegste oogstjaren ooit terwijl de groeicyclus langer dan gebruikelijk was, zeer droog, de zomer viel eigenlijk in het voorjaar, juni was deels uitzonderlijk heet, juli en augustus waren lokaal zeer nat. De kwaliteit van de wijn ligt dus grotendeels aan de locatie en/of de kunde van de wijnmaker. Als niet-Bordeaux-liefhebber kan ik deze enorm waarderen. Hij is toegankelijk, zonder simpel te zijn. Hij is zeer goed in balans, fruitig, kruidig, blijft lang in je mondholte hangen. Bewaarpotentieel? Wellicht... maar doe geen moeite. Hij is prima op dronk nu. Als begeleider van boerenkool met worst uitstekend geschikt.