27 oktober 2012

Wijnhoeve De Colonjes


Ik ben op bezoek bij Freek Verhoeven van Wijnhoeve De Colonjes. Zijn markante verschijning is onlosmakelijk verbonden met z'n alpinopet. Niet omdat het hoofddeksel bij uitstek hoort bij een wijnboer en ook is het geen imago-gadget; het heeft te maken met de hoogte, de beperkte hoogte liever, van zijn hoeve. Regelmatig stootte hij zijn hoofd en besloot dat er hoofdbedekking nodig was. Geen baseball-cap, muts, bolhoed of hoge hoed, het werd de alpinopet. Freek is een gezellige Brabander die in het Gelderse Groesbeek was neergestreken. Daar kocht hij een stuk land dat, naar later zou blijken, zeer geschikt was voor wijnbouw. De gunstige ligging op een helling en de unieke löss-bodem waren redenen om in 2001 tot aanplant van tweeduizend stokken 'regent' over te gaan, een vroegrijpe druif met een grote weerstand tegen de schimmelziekte meeldauw. De oogst van 2006 verdiende goud op een internationaal concours en werd daarmee de eerste Nederlandse Regent-wijn die dit ooit is gelukt. Een mooie prestatie wanneer je nagaat dat er maar liefst 125 inzendingen waren uit allerlei landen.

Andere wijnen van De Colonjes vallen ook regelmatig in de prijzen, op een enorme banner in de proefruimte staan ze allemaal vermeld. Hier liggen op de tafels ook allerlei geplastificeerde krantenknipsels als stille getuigen van de media-aandacht die men geniet. Er is net een proeverij geweest, Freek schenkt al vertellend een aantal restanten voor me uit. Johanniter, Cabernet blanc, Regent en een blend van helios en riesèl passeren de revue. Stuk voor stuk zuivere wijnen met een hoge smaakintensiteit en de nodige dosis mineraliteit. Allemaal biologisch overigens, respect voor de natuur draagt hij hoog in het vaandel.

Ik heb weleens gelezen: “De snelste manier om miljonair te worden, is om als multimiljonair een wijngaard te beginnen”. Freek heeft een baan als leraar lichamelijke opvoeding, de wijngaard runnen ‘doet hij erbij’. “Je wordt er niet rijk van, ik doe het omdat ik het leuk vind” zegt Freek en dat is de beste insteek. Daarnaast wordt er bij veel wijngaarden bijverdiend in de vorm van wijntoerisme. Georganiseerde proeverijen en rondleidingen, picknicks of overnachtingen in de wijngaard: noodzakelijk om de boel draaiende te houden. Ook al lijkt het dan misschien meer op een uit de hand gelopen hobby, Freek gaat professioneel te werk. De Colonjes beschikt over een proeftuin waar nieuwe druivenrassen uitgetest worden om te bepalen of ze geschikt zijn voor het lokale 'terroir'. Via deelname aan een Groesbeeks samenwerkingsverband is Wijnhoeve De Colonjes ook betrokken bij het ‘Vincult Project’. Een Europees netwerk van wijnmakers in kleine wijngebieden bedoeld om ervaring en expertise binnen de wijn-sector te delen.

Inmiddels heeft Freek de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en het stokje zal weldra worden overgedragen aan Adam Dijkstra. De tekeningen van het nieuwe ‘château’ liegen er ook niet om. Op een steenworp afstand van de oude hoeve zal een nieuw gebouw verrijzen met alle faciliteiten in de kelder voor de wijnbereiding en een prachtig uitzicht op de wijngaard bovendien. Ambitieuze plannen die wijzen op vertrouwen in de toekomst. Zolang de kwaliteit van Nederlandse wijn zal toenemen en deze internationaal meer erkenning krijgt, zal het consumentenvertrouwen in dit nationaal product gaan groeien. Wellicht dat hier ook een rol voor de pers en wijnschrijvers is weggelegd. Een grotere spreiding en aanbod van distributiekanalen zal ook helpen. Zeker nu streekproducten enorm in populariteit winnen, kan en mag het eigenlijk niet lang meer duren voordat er een inkoper van een grote kruidenier zijn nek durft uit te steken en een breed assortiment Nederlandse wijnen op zijn schappen zet. Wijnhoeve De Colonjes mag daar dan wat mij betreft een prominente plek krijgen.