28 oktober 2012

Crusan Vin de Pays des Côtes de Gascogne Colombard Sauvignon 2004

Zo af en toe bezoek ik mensen die weten dat ik momenteel intensief met wijn bezig ben. Oh ja jôh? Ja! Ze duiken dan even in de voorraadkast en komen terug met één of meerdere flessen met de vraag: "Is dit nog wat?". Ik hoop dan heimelijk op een Petrus 1961 om met een strak gezicht te kunnen zeggen: "Nee, die is allang over datum. Ik gooi hem wel in de glasbak voor je". Is nog niet voorgekomen, helaas. Onlangs mocht ik iemand van deze belegen witte wijn afhelpen. Fris, strak wit uit 2004? Een goede Riesling kan het makkelijk hebben, maar een VdP de Côtes de Gascogne? Mmm, ik waag het te betwijfelen. Bij wijze van experiment ga ik hem wel proeven, ook al is het maar om mijn verwachting ervan te bevestigen. Ik ben benieuwd. Een blend van de druivenrassen colombard en sauvignon blanc, alcohol is 12%. Er komt een kunststof 'kurk' uit de hals, ik vermoed dan dat hij minder heeft kunnen oxideren dan wanneer er een echte kurk in zou hebben gezeten. Wanneer ik hem inschenk gaat dat vermoeden echter snel de vuilnisbak in. De kleur is intens oranje-amber, het lijkt nog het meest op sherry. En of de duvel ermee speelt, ook het eerste snufje doet aan een oxidatieve sherry denken. Noterig, rumrozijnen. Ik durf bijna geen slok te nemen maar ik doe het toch. Oké, droog dus, niet zoet. Heel oxidatief, inderdaad noterig, rumrozijnen en de smaak van fino sherry, zonder het branderige van de alcohol. Zuren zitten er overigens ook nog in. Absoluut niet zoals hij bedoeld was, daarvoor had hij acht jaar geleden geopend moeten worden. Azijnsteek is nog niet aanwezig maar als witte wijn is hij wel ondrinkbaar geworden. Wel een leuk experiment.