13 september 2012

Cecchi DOCG Chianti Classico 2009

In 17 restaurants in Nederland is het Chianti Classico week, lopend van 10 t/m 17 september. Ik doe thuis even lekker mee. Overheersend druivenras van deze DOCG wijn uit Toscane is de sangiovese. Sinds 1997 mag die er voor 100% inzitten en 80% is het minimum. Aanvulling is mogelijk met canaiolo nero, cabernet sauvignon en/of merlot. In dit exemplaar zit 90% sangiovese vandaar dat ik hem als blend rubriceer. Alcohol is 13%. Fermentatie onder gecontroleerde temperatuur vond plaats in roestvrij staal. In het glas een heldere licht kersenrode kleur met een frambozenroze gloed. Heel kruidig in de neus, ook iets van leer. In de mond ook kruidig, mooi hoog in de zuren, gemiddelde tannines, sappig. Veel rood fruit, ook een beetje zwart fruit, maar toch vooral heel kruidig. Goed te combineren met meerdere kruidige vleesgerechten, maar bijvoorbeeld ook traditioneel Italiaanse gerechten als lasagne bolognese, pasta of pizza.