10 mei 2012

Côtes du Jura AOC Poulsard 2009

Over deze wijn was iedereen van m'n proefgroep het wel eens: dit is een vreemde, atypische wijn. Tenminste, atypisch voor al het andere dat we al kennen. Ongetwijfeld is de typiciteit hiervan redelijk groot voor waar hij vandaan komt: de Jura. Niet het tijdperk, maar de wijnstreek. Met deze wijn heb ik gelijk een voor mij nieuw druivenras te pakken, de poulsard, een typische Jura-druif. Een synoniem hiervoor is ploussard. Deze is ook toegestaan in de AOC Bugey (Savoie) en is verder nog aangeplant in Ain, het Franse departement tussen de Jura en de Savoie in. Het percentage alcohol bedraagt 12%. Een ontzettend lichte kleur, anders dan oranje met een amber gekleurd randje kan ik hem niet beschrijven. Kraakhelder is hij niet, er zit een onreinheidje in, hij is licht troebel. Op de stille spiegel vrij aromatisch, na het walsen ruik ik aardbeienjam, een lichte stallucht (à la rode Bourgogne) en thee. Licht gekoeld schenk ik hem. Nauwelijks tannines, hij is droog, er zit een bittertje in. Aardbei is inderdaad het aanwezige fruit, maar ook kers. Ook de smaak van koude thee komt terug, het lijkt een beetje op Ice-Tea, maar dan zonder koolzuur en suiker. Het is een toegankelijke wijn maar geen allemansvriend. Als 'rariteit' moet je hem eigenlijk wel eens geproefd hebben.