07 mei 2012

Bodegas Barbadillo Cuco Very Dry Manzanilla Sherry

Ik ga er even van uit dat het druivenras palomino fino er voor de volle 100% in zit, maar moscatel en pedro ximenez zijn de overige druivenrassen die samen 5% uitmaken van de totale druivenaanplant in de DO Jerez-Xérès-Sherry. Het alcoholpercentage bedraagt 15%. In het glas licht stro-geel. Een wat noterig aroma en het vrij hoge percentage alcohol al merkbaar middels een lichte tinteling in de neus. Ik proef hem bewust eerst te warm maar heb de fles inmiddels in de koeling gezet. Traditioneel wordt sherry gedronken als verfrissend aperitief bij verschillende soorten tapas. Aangezien die in de regel al vrij pittig zijn, lijkt de sherry daarbij dan wel mee te vallen. Maar dat doet hij zonder tapas ook al. Geen branderig gevoel in m'n keel, wel rond de tong en in de mondholte maar niet veel meer dan bij een andere hoog-alcoholische wijn. Het 'very dry' vind ik ook nog wel meevallen, hij lijkt zelfs een beetje vettig met een filmend laagje. Hij heeft een zacht mondgevoel in mijn beleving. Noterig is inderdaad qua smaak ook de betere omschrijving, fruit zit er niet in. Wel voldoende zuren, maar absoluut niet trekkend. Oh, en koelen is inderdaad wel gewenst. Dat geeft nèt die extra 'bite'. Een makkelijke, toegankelijke droge sherry.