06 mei 2012

Saint Cosme AOC Côtes-du-Rhône 2005

Een rode Côtes-du-Rhône mag samengesteld worden uit meerdere druivenrassen maar als basis geldt een minimum van 40% grenache. Toch is in de fiche technique te lezen dat deze wijn voor 100% uit ontsteelde trossen syrah bestaat. Voor de appellation Côtes-du-Rhône is dat alleen toegestaan wanneer het gedeklasseerde syrah-wijnen zijn afkomstig uit de Noord-Rhône; Côte-Rôtie, St.-Joseph, Crozes-Hermitage, Hermitage en Cornas. Ik vermoed dat ergens een loophole in de regelgeving is gevonden want in diezelfde fiche technique staat dat de druiven afkomstig zijn van wijngaarden onder andere in Vinsobres en de Gard, toch echt uit het Zuid-Rhônegebied dus. Hoe dan ook, net als wijn is ook de wijnwetgeving iets levends dat van de één op de andere dag kan veranderen. Het alcoholpercentage bedraagt 13,5%. In het glas een heldere felrode kleur van gemiddelde intensiteit met lichte schakeringen van zowel oranje als magenta. Qua kleur kan het dus nog alle kanten op. Op de stille spiegel geen stuivend aroma, iets licht vlezigs, na het walsen komt daar wat kruidigheid bij. Een zacht mondgevoel, laag in de tannines, 2 op een schaal van 5, een lekker bittertje, kruidigheid en het bekende pepertje van de syrah. Een tikje branderig maar zeker niet storend. Fruit is nog steeds aanwezig, voornamelijk vers rood fruit neigend naar wat jammigheid. Het fruit is nu precies in balans, datzelfde geldt in mijn ogen voor de complete wijn. Deze is nu perfect op dronk en moet niet langer worden bewaard. Hij blijft lang in je mond hangen en is zeer aangenaam drinkbaar. Nog een kwartier wachten en er komt ook nog wat droppigheid bij. Hij heeft houtopvoeding gehad, ik vermoed tweedehands en/of in foudres, want er is niets van te bespeuren. Liefst minimaal een half uur van tevoren karafferen want er is zelfs nog van ontwikkeling in het glas sprake. Kortom, balans, complexiteit en lengte... wat wil je nog meer in een wijn? Oh ja, dat-ie ook nog 'ns lekker is en dat is deze!