27 april 2012

Leopards Leap Lookout WO Western Cape Cabernet Sauvignon Shiraz Cinsaut 2011

De druiven die in deze wijn zitten komen uit de regio's Darling, Swartland en Franschhoek. Gistcellen werden geselecteerd voor de fermentatie en er werd regelmatig bâtonnage toegepast. Houtopvoeding, voor zover je daarvan kunt spreken in dit geval, heeft plaatsgevonden middels het hangen van eiken balken in de most en dat zes maanden lang. Een goedkope manier om je wijn een gekunsteld houtsmaakje mee te kunnen geven, u weet inmiddels mijn mening hierover: NIET DOEN! Maar het staat in ieder geval eerlijk vermeld in de fiche technique van deze wijn en die openheid kan ik alleen maar toejuichen. Het alcoholpercentage is 12,5%. De verhouding van de gebruikte druivenrassen: cabernet sauvignon 40%, syrah 39% en cinsault 21%. In het glas helder robijnrood met een lichte magenta schijn. Op de stille spiegel fruitig: aardbei, kersen, van het jammige type. Na het walsen komt er een stalluchtje bij, de houten balk is nog niet te ruiken. Even doorwalsen en heel duidelijk komt nu framboos naar voren. In de mond een evenwichtige balans tussen zoet en zuur. Veel rood fruit aanwezig, vooral weer framboos. Tannines nauwelijks aanwezig, 1 op een schaal van 5. Te proeven is de balk ook al niet dus waarom die moeite? Misschien dat dit bij langer bewaren pas naar voren komt. Ook een beetje laurier ruik en proef ik nu. Ondanks mijn negatieve vooroordeel, valt deze wijn me alleszins mee. Hij is makkelijk drinkbaar, iets wat Nieuwe Wereld wijnen over het algemeen kenmerkt, maar het gekunstelde, het truukje van een laboratorium wijn houdt zich op de achtergrond verborgen. Wel is deze wijn flinterdun en mist hij concentratie.