29 maart 2012

Jean-Michel Lourmarin AOC Régnié 2010

Bij vis hoort witte wijn is de klassieke opvatting maar steeds vaker wordt er gastronomische rosé of licht rood bij geschonken, afhankelijk van de vissoort natuurlijk. Vandaag had ik gerookte zalm even in de oven gelegd en wilde er rood bij schenken. Het werd een cru du Beaujolais en wel de Régnié, de Benjamin van de cru's, AOC status pas in 1988 verkregen. Ik had de 2009 editie hiervan al eerder besproken en kan hem bijna copy/pasten. Het alcoholpercentage is 13%. In het glas donkerrood tot magenta, vrij donker van kleur voor een Beaujolais. In de neus, hoe kan het ook anders, framboos, perendrups en een lichte kruidigheid. Tannines nauwelijks aanwezig, 1 op een schaal van 5. Een klein bittertje zit er in en hij is een beetje drogend in de mond. Houtopvoeding heeft deze niet gehad en hij heeft een redelijk hoge zuurgraad. In de smaak veel rood fruit, framboos, bessen, aardbei. Hij is fris en lichtkruidig. De 2009 editie was natuurlijk al wat belegener en dat maakt ook gelijk het grootste verschil ten opzichte van deze 2010. Deze heeft zeker nog wat meer rijping nodig. Laat hem gerust nog een jaar of twee liggen en hij zal iets meer diepgang krijgen.