23 februari 2012

Markus Altenburger Burgenland Chardonnay 2009

In Oostenrijk bestaat er zoiets als een proefcommissie die controleert of het eventuele houtgebruik wel goed in balans is, of deze niet teveel domineert. Aan de consument dan de taak om hem op het juiste moment open te trekken, of in dit geval te schroeven. Wat dat aangaat denk ik dat ik deze chardonnay iets jonger had moeten openen. Deze komt bij Good Grapes vandaan, alcoholpercentage is 13,5%. Best hoog voor een witte wijn uit het koele Oostenrijk zou ik zeggen, maar in deze wijn valt dat nog niet eens zo op. Kleur: strogeel, intensiteit 2 op een schaal van 5. Op de stille spiegel en koud in het glas nog een subtiele houttoets, na het walsen gaat deze domineren echter. Er zit een vetje in en ook nog een beetje citroen in de smaak. Hij is minder fruitig dan toen ik deze voor het eerst had geproefd, het hout is iets teveel aanwezig in mijn beleving. En toch vind ik hem best interessant, zeker in combinatie met een vet visgerecht. De associatie met een Meursault is het eerste wat in me opkwam, en dat kun je toch nauwelijks negatief noemen. Tenzij dat niet je stijl en smaak is natuurlijk.