10 april 2012

Combe Armand AOC Clairette de Die Tradition

Clairette de Die is een zoete mousserende wijn uit het zuidelijkste puntje van de noordelijke Rhône streek. Ondanks dat de naam begint met "clairette", mag deze druif niet meer dan voor 25% onderdeel uitmaken van de assemblage, de rest, het overgrote deel dus, bestaat uit de muscat blanc à petits grains. De most ondergaat een langzame gisting, maar wordt nog voordat de gisting is voltooid op de fles gedaan. Hierin gaat de vergisting dus door waarbij de bubbels ontstaan. Het hierna aanwezige depot wordt met tegendruk verwijderd. Anders dan in Champagne vindt hier geen aanvulling plaats met "liqueur d'expédition". Er is ook geen sprake van tweede gisting op fles, want de eerste gisting op fles is gelijk de enige. Deze fles kwam bij de Jumbo vandaan voor €5,99 alcoholpercentage 7,5%. Redelijk grote bubbels en snel verdwijnende mousse. In de neus zoete appeltjes en onmiskenbaar de geur van muskaat druiven. Beide geuren komen ook terug in de smaak, een combinatie van appel-cider en wit druivensap is denk ik de meest pakkende omschrijving voor deze wijn. Het lijkt heel erg op Moscato d'Asti met dat verschil dat die iets kleinere bubbels heeft en vaak een lager alcoholpercentage. Het restzoet in deze Clairette de Die is in mijn beleving ook iets minder opvallend aanwezig, ondanks dat de wijn wel gewoon als "zoet" bestempeld kan worden. Vergis je niet: dit mag geen Champagne heten en komt ook lang niet eens in de buurt daarvan. Dit is een wijn die je drinkt als verfrissend aperitief of bij een dessert van appeltaart bijvoorbeeld.