15 januari 2012

All that wine... and jazz: Bimhuis deel 2

De derde bijeenkomst alweer van deze combinatie kleine wijnimporteurs en jazz. De vorige keer was het op een zaterdag in Rotterdam en kon ik er niet bij zijn, maar wel deze zondag in het voor mij vertrouwde Bimhuis aan het IJ te Amsterdam. Volgens mij had zowel het publiek als de organisatie mijn vorige blog hierover gelezen, want ondanks het uitverkocht huis was het minder "crowded" dan de vorige keer en de geparfumeerde luchtjes van de bezoekers waren gematigder. Ook voor live jazz muziek was nu gezorgd maar pas ná de proeverij. Niet helemaal mijn muziekgenre dus bleef ik daar niet op wachten en vertrok alweer na het proeven van een boel wijnen, 43 maar liefst. Ook vandaag was iedereen weer razend enthousiast, zowel publiek als exposanten, uit alle reacties op te merken. D'r stond dan ook weer een hoop goede kwaliteit tussen. Kon ik de vorige keer alleen nog maar afgaan op m'n eigen smaak, heb ik nu al veel meer theoretische kennis en proefervaring waardoor het herkennen van kwaliteit me al beter af gaat.

Tafel 1 was gereserveerd voor de Champagnist Mark Haasdijk met zijn sprankelwijnen, hoe kan dat ook anders. De extra brut van Janisson-Baradon & Fils deed deze kwalificatie eer aan door inderdaad heel droog uit de hoek te komen. Een blend van meerdere jaargangen waarbij de 2005 jaargang 30% houtrijping had ondergaan, waarna deze met 2006 en 2007 werd gemixed. Ook de Legras & Haas Blanc de Blancs, 100% chardonnay dus, was mooi evenals de Millésime 2005 van hetzelfde huis. Een langdurige mousse en een volle en romige smaak. Ook de Rosé de Saignée van René Geoffroy van 100% pinot noir was erg mooi, eveneens langdurige mousse en mooi hoog zuur.

Bij tafel 2 stond Erwin Blezer van Good Grapes, de importeur van mooie Oostenrijkse wijnen, van wie ik ooit nog eens de beginselen heb bijgekregen van de wijnen uit Oostenrijk tijdens zijn workshop. Het vermelden waard is de Joiser Reben weiß 2008 van Markus Altenberger, een volle, witte blend van neuburger, chardonnay en gruner veltliner met een geraffineerde, elegante toon van de houtopvoeding. Gastronomisch vond ik ook de biologische pinot noir rosé 2010 van Weingut Herrenhof Lamprecht. Geen achterover-klok-rosé maar eentje waarbij je best een mooi gerecht mag uitkiezen.

Eén tafeltje verder stond "De Geluksdruif". Simpele website, niet op FaceBook, niet op Twitter, de eigenaar heet Olivier Schutte en hij heeft een neus voor mooie wijnen! Niet één land, één streek of één soort wijn voert hij, maar verschillende wijnen uit onder andere Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk. Opvallend vond ik de muscat "Signature" 2009 van René Muré uit de Elzas. Een vol aroma welke een zoete wijn doet vermoeden, maar droog gevinifieerd. Maar dé ontdekking van vandaag vond ik toch wel de spätburgunder 2009 van Weingut Bernhart. Hij was vol en toch fruitig, fraaie houttoets en een mooi bittertje. Voor de prijs van €9,75 mag je deze absoluut niet laten liggen!

Bij tafel 4 weer een oude bekende van me: Roland Barenbrug van "Wijnen uit de Elzas". Ook hier weer mooie wijnen zoals de biologische Crémant d'Alsace Blanc de Noir van Clément Lissner. Heel appelig en mooie toast-tonen. De pinot noir Val St. Gregoire 2009 van Vins Schoenheitz was er eentje die Bourgognes naar de kroon steekt. Heel verrassend was de biodynamische Muscat Bollenberg 2007 van Valentin Zusslin. Aroma's van zoete honing en ananas, maar beendroog in de mond! Zo onverwacht dat het mij gewoon aan het lachen bracht. Heel mooi!

Tafel 5 was voor "Lekker Sapje" van Bernd Weeke. Daar vond ik vooral de biologische Kloster am Spitz Antonius 2006 van het druivenras blaufränkisch opvallend. Maar liefst 14% alcohol, maar toch lichtvoetig en fruitig. Smaken van kersen en voornamelijk kirsch heel evident. Ook gelijk maar even een mono-cépage van het ras graciano geproefd. Een Spaans inheems druivenras. Deze kwam van Heretat de Taverners, Valencia. Met z'n houtopvoeding en 14,5% alcohol een volle, warme wijn. Beetje lastig om de karakteristieken van de druif zelf er uit te halen echter.

Bij tafel 6 stond Julian de Keijzer van Zibibbo met zijn lieftallige assistente Petri ;-). Hier waren bij het wit vooral de 100% vernaccia's van Vagnoni opvallend. Eentje zonder en eentje mèt hout en het meest karakteristieke was de "bite" in de finale. Van Giuseppe Bocchino kwamen twee rode wijnen; één van 100% nebbiolo en de andere van 100% barbera. De nebbiolo geurend en smakend naar ingekookt, jammig fruit: krenten en kersen. Heerlijk! De barbera fluwelig in de mond ondanks z'n 14,5% alcohol en een mega afdronk. Van de laatste twee wijnen kreeg ik ter plekke een exemplaar van Julian die ik op een later tijdstip afzonderlijk zal bespreken op Wijn-Blog.

Tot slot tafel 7: Rhône Value Wines. M'n grote vriendin Marga van Winsen had haar uiterste best gedaan om de laatste indruk bij de bezoekers memorabel te maken en dat is haar gelukt! In totaal acht wijnen stonden er op de proeftafel, drie witte en vijf rode. Een prachtige opbouw waarbij elke volgende wijn de voorgaande weer wist te overtroeven. Sleutelwoord voor al deze wijnen was: VOL! Men stond elkaar daar te verdringen voor een paar slokken. Hele interessante conversaties vonden hier ook plaats en ik genoot ervan! Iedereen met een grote glimlach op het gezicht en kijkend naar de reactie van een ander wanneer deze een wijn in het glas had die zij al hadden geproefd. Heel snel noem ik even de 100% clairette van Mas Carlotte, de 100% viognier van Domaine Salel, de blend van 70% grenache, 25% carignan en 5% cinsault in de Saint Jean du Barroux La Source 2008 van mijn favoriete wijnboer Philippe Gimel en als afsluiter de blend van 80% mourvèdre en 20% grenache van Domaine Calendal. Een enorm volle en zwoele wijn met een minizoetje in de aanzet. Eentje waar je met je geliefde een hele avond van kan genieten bij een knapperend haardvuurtje.

Het was weer een geweldig goed geslaagd evenement. Prachtig verzorgd proefboekje, leuke sfeer en natuurlijk het belangrijkste: mooie wijnen en enthousiaste mensen die allemaal met een enorm elan over hun product vertellen.