27 november 2011

Roberto Ferraris Nobbio Barbera d'Asti DOCG 2009

Twee heerlijke wijnen in twee dagen, hoe vaak komt dat nou voor? Ik moet wel toegeven: beide kwamen ze dit keer eens niet uit de supermarkt, maar uit de wijnhandel. Zo zie je maar dat dat toch scheelt, maar om kwaliteitswijnen te kunnen herkennen en ook nog te waarderen zul je toch eerst heel veel moeten proeven. Het geluk wil dat ik een student ben aan de Wijnacademie, dus wanneer ik zeg dat ik huiswerk ga doen, bedoel ik dus eigenlijk: een wijntje proeven (en zo af en toe slik ik nog wel eens een paar slokjes door). Zo ook met deze wijn, in het begin nog spugen, maar daarna kon ik me niet meer inhouden en moest het spul gewoon wel doorslikken. Deze fles kreeg ik van medestudent Harm Peter, ik weet dus geen prijs of aanschaflocatie, maar als je die wilt weten kan ik daar wel achter komen. Alcoholpercentage 14,5% maar liefst. Donkerrood tot magenta in het glas. Een moeilijke neus, fruit komt niet door, wel behoorlijk wat kruidigheid. De eerste aanzet is fris en zacht, lage tannines ook. Inderdaad komt gelijk de kruidigheid naar voren. Ook een zeer lichte hint van de houtopvoeding die volgens mij in grote "foudres" heeft plaatsgevonden, want het is minimaal en zeer goed geïntegreerd in de wijn. Hij is heel sappig, smaken van rijpe kers en zwarte bessen. Beetje branderig met een minitinteltje aan de binnenkant van m'n lippen en op m'n wangvlees. Na tien minuten komt er weer een smaak bij die ik in eerste instantie niet kan plaatsen, later het "oh ja" gevoel wanneer het drop blijkt te zijn. Trekdrop om precies te zijn. Deze wijn is prachtig in balans: zoet-zuur, fruit-kruid, maar nog de mooiste vind ik vol-elegant. Het is een rijke wijn met veel smaak terwijl hij tegelijkertijd toch ingetogen en elegant is. Mooie wijn! O jeetje, fles is alweer leeg!

05.12.2011 Update: Deze wijn heeft GEEN houtopvoeding gehad. Vergisting en rijping heeft op roestvrijstaal plaatsgevonden.