12 oktober 2011

Ravenswood Zinfandel California 2007

De zinfandel druif had ik al eens besproken maar dat was in een rosé en die was niet al te best. Bovendien merk ik dat rosé wijnen van één enkel druivenras toch altijd andere smaakindrukken vertonen dan rode wijnen van datzelfde ras. De fles van vandaag komt van Albert Heijn vandaan voor €6,99 alcoholpercentage 13,5%. Opvallend vond ik dat deze flessen helemaal onderin het schap stonden, daar waar meestal de Sangria, Lambrusco, Canei en wijnen onder de drie euro staan. Een fles van bijna zeven euro verwacht ik op ooghoogte. Een vooroordeel had zich hierdoor in mijn hersenpan genesteld: het zal wel een kwalitatief slechte wijn zijn. Gelukkig viel dat reuze mee. Van de zinfandel druif werd lang gedacht dat het dezelfde was als de Italiaanse primitivo, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Wel schijnt hij af te stammen van de Croatische druif crljenak kaštelanski. Voor de verandering heb ik de wijn weer eens in drie verschillende glazen ingeschonken. Het INAO proefglas, een "Esprit du Vin" glas en een Bourgogne glas. Het Bourgogne glas blijkt te groot en het INAO proefglas blijkt te klein. In het glas dat ook op de Wijnacademie wordt gebruikt komen de geur- en smaakimpressies het best tot hun recht. De kleur is purper-rood. De stille spiegel vertoont nauwelijks aroma, na het walsen echter is het eerste wat me opvalt: rode bieten! Het duurde even voordat ik de geur kon benoemen, maar wanneer je hem hebt, krijg je zo'n "oh ja!" moment. Ook bleekselderij zit erin en potloodslijpsel. Dat laatste ben ik eerder bij cabernet franc tegengekomen, maar hierin is dat ook sterk vertegenwoordigd. In de smaak zitten rode bessen, maar ook een kruidje, pepertje en een bittertje. De balans tussen zoet en zuur is goed. Mijn vooroordeel was ongegrond en de wijn is heel goed te drinken.