14 mei 2011

Cimarosa South Eastern Australia Shiraz 2009

Op dit moment ben ik druk aan het studeren voor het SWEN2 examen, maar een wijntje tussendoor kan altijd natuurlijk. LIDL €2,89 alcoholpercentage 14% druivenras: (shiraz) syrah 100%. De 2008 editie was de eerste wijn die bij mijn aanraders terechtkwam. Deze dronk ik in het beginstadium van wijn-blog, nog voordat ik aan cursussen was begonnen. Ik ben destijds ook met een Australische wijn enthousiast gemaakt voor wijn überhaupt. Nu dat ik wat meer "verstand" heb van wijn, weet ik dat dit een typische Nieuwe Wereld wijn is. Hij wordt als het ware dusdanig in het laboratorium gekweekt, totdat het een wijn is die iedereen lust. Heel knap gedaan overigens, laten we daar wel over wezen, maar gaandeweg ben ik meer overtuigd geraakt van het principe: "wijn maak je in de wijngaard, niet in de kelder". En in dit geval kun je het woord "kelder" vervangen voor elke plek waar men wijn maakt tegenwoordig. Niet dat ik nu slecht over deze 2009 editie te spreken ben, helemaal niet. Hij ruikt weer als vanouds "lekker", als een typische Nieuwe Wereld wijn. Een kruidje, een houttoon. Let wel: het betreft hier dan uiteraard houtpoeder of houtchips. Het kleine bekende zoetje in de aanzet. Vrijwel geen tannines. Maar verder smaakt hij precies zoals de merlot en de cabernet sauvignon van dezelfde fabrikant. En dat vind ik jammer. Deze komt dus niet meer bij mijn aanraders te staan, maar ook zeker niet bij mijn afknappers. Want hij is nog steeds lekker! Dit is een wijn die je je gasten gerust kunt voorzetten. En heb je een diner gepland en is het geen haute cuisine, dan past deze wijn er zeker bij. Met z'n 14% alcohol is iedereen na het tweede glas al zo teut, dat alles erbij zal smaken.