19 april 2011

Hecht & Bannier Saint Chinian 2006

Vandaag was de eerste avond in 2011 dat ik lekker lang 's avonds nog buiten kon zitten, dus werd er, als bijna vanzelfsprekend, een vuurtje gestookt. Wat gebruik je daarvoor? Hout. Wat wordt het dan? Warm. Twee ingrediënten die ook in de wijn van vandaag zaten. Maar liefst 24 maanden heeft deze wijn gerijpt in vaten van 600 liter. De enige keer dat er een hint van hout waarneembaar was, was nog voordat ik had gewalst. Na het walsen moest je echt goed je best doen om het hout terug te vinden. Een milde vanillesmaak was de enige hint. In de neus merkte je gelijk al de kracht van deze wijn. Het is een zogenaamde GSM-wijn; dat wil zeggen dat de druivenrassen grenache, syrah en mourvèdre erin zitten.

Bij deze wijn had de syrah de overhand, maar de precieze verhoudingen waren niet vermeld. Het karakteristieke pepertje van de syrah was duidelijk aanwezig. In de aanzet begon hij een beetje zurig, maar daarna nam de frisheid het over. Duidelijk was nog steeds het rode fruit: rijpe kersen en rode bessen. Het is een lekkere, volle, krachtige en warme wijn die opmerkelijk fruitig is voor een wijn uit 2006 die ook nog eens 2 jaar houtrijping heeft gehad. Ik vond hem goed gebalanceerd en goed op dronk, ondanks dat ik denk dat hij nog best zo'n 3 à 4 jaar zou kunnen blijven liggen, mede getuige de enorm lange kurk die eruit kwam. Meestal heb ik zwarte tanden en lippen na een productieve proeverij, maar nu had ik het van deze wijn alleen al. Alcoholpercentage 13,5%. Deze had ik uit Frankrijk meegenomen bij de Carrefour voor €11,90.