27 november 2010

Lavergne Bordeaux 2008

Over smaak valt niet te twisten. Dat blijft de strekking van wijnproeven. Het is iets persoonlijks. De één bespeurt een bittertje en een kruidje, en de ander proeft gewoon geplette druiven. En zo moet het blijven. Waar valt dan wèl over te twisten? Over géén smaak of het ontbreken van smaak? Technisch gezien is géén smaak, ook smaak. Het ontbreken van smaak. Dat is de essentie van bovengenoemde wijn. Verkrijgbaar bij de AH voor €4,49, alcoholpercentage 12,5%, druivenrassen, na googelen, cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc, verhoudingen onbekend. En die verhoudingen zijn juist zo belangrijk. Eerder op dit blog, 2 november 2010, had ik een wijn gevonden met dezelfde gebruikte druivenrassen. Over die was ik zeer te spreken. Deze Lavergne echter, is er weer zo eentje zonder smaak. In de neus leek er even een zoetje en een kruidje te zitten, maar na de eerste slok, kon ik geen primaire, geen secundaire en dus ook geen tertiaire smaken ervaren. Gekaraffeerd, flink walsen, een dag wachten. Het maakte allemaal niets uit. Op dag twee waren de redelijk aanwezige tannines iets milder geworden, maar dat was dan ook alles.